Вие се намирате на адрес на конкретна област и виждате само обявите, които са публикувани в областта. Натиснете логото на сайта, за да видите всички обяви.

Първи сме в ЕС по разширяване на обработваеми земи

Проучване на Евростат показва, че за 10 години, обработваемите земи у нас са се разширили с 60%, докато средният процент на навастване в съюза е 0.1 на сто. Българската асоциация на собственици на земеделски земи изнесе интересни данни за цените на земеделската земя пред последната година. На първо място по поскъпване е Благоевградса област, където цените са се увеличили тройно.
Всъщност тенденцията за увеличение в цените на ниви и пасища се запазва вече четвърта година. Както се очаква най-скъпите земи са в житницата ан България – Добруджа, където през 2014 г. един декар се е търгувал за 1260 лв. От тогава до сега цените в района са се с покачили с около 170 лв. Високо поскъпване има и в Благоевградско – от 388 на 930 лв. за декар.
Заедно с цените расте и обработваемата земя. В България тя се е увеличила с 60% за периода 2003-2013г. За сметка на това дребните стопанства намаляват, но растат размерите на средните ферми и през 2013г. един агропроизводител у нас е обработвал около 183 декара земя. Интересно е, че нашите стопанства са по-големи от обичайните в ЕС, за сравнение – един фермер Рузъния разполага с около 36 декара.
Вашето име
Ваш e-mail
Ваш e-mail
Как да търсите земеделски земи върху карта?